Mladi i uspešni 3 179 Radovan Laćarak 1 Marta, 2025
U samom srcu novosadskog naselja Detelinara (Kornelija Stankovića 40), nedavno je otvoren DIM PUB – lokal koji već osvaja goste svojom jedinstvenom atmosferom i posvećenošću vrhunskoj usluzi. Iza ove inspirativne priče stoje Dunja i Minja, mladi preduzetnici koji su, vođeni strašću i željom da stvore nešto svoje, odlučili da ostvare dugogodišnji san i pokrenu sopstveni biznis..
Kako su doneli odluku da se upuste u ugostiteljstvo, sa kojim izazovima su se susreli i šta DIM izdvaja od drugih kafića, saznajte u razgovoru koji je s njom vodio Radovan iz Uninora.
Kako je nastala ideja za otvaranje kafića DIM? Šta Vas je inspirisalo? Da li ste oduvek želeli da imate svoj kafić ili je to bila spontana odluka?
Ideja za kafić se rodila među prijateljima kao zanimljiva poslovna zamisao pre mnogo godina. Razmišljali smo o tome kako bi jedan lokal trebalo da izgleda, ali realizacija je tada bila previše skupa. Moj brat i ja smo od mladosti vredno radili i štedeli, sanjajući o nečemu sopstvenom, ali bez konkretnih planova. Prava prekretnica desila se nakon gubitka naših najmilijih – ostali smo sami i morali smo brzo da odrastemo. Prodali smo kuću koju smo nasledili, dodali ušteđeni novac i krenuli da razmišljamo.
Prva ideja bila je kupovina stana za izdavanje – sigurna investicija, jer smo oboje imali poslove. Ipak, ta ideja nas nije ispunjavala. Razmatrali smo i autoperionicu, ali nas je kafić uvek najviše privlačio. Najveći problem bio je manjak znanja o ugostiteljstvu i preduzetništvu. Odluka je pala kada sam ostala bez posla – tada smo prelomili. Uz pomoć prijatelja koji imaju svoje lokale, dobili smo konkretne smernice i korake do ostvarenja cilja. Ostalo je bilo na nama – koliko smo spremni da se trudimo da ostvarimo svoj san.
Kakav koncept ste želeli da postignete sa DIM-om? Po čemu se izdvaja od drugih kafića?
Naša vizija bila je stvaranje pub atmosfere – mesta gde će ljudi moći da sede za velikim šankom, uživaju u piću i kvalitetnoj usluzi. I dalje radimo na tome. Grad je prepun lokala sa odličnim koktelima, pivima i specijalnim pićima, ali nama je najvažnija usluga. Smatram da ona čini 80% iskustva gosta. Trudimo se da naše osoblje bude maksimalno profesionalno, odlično poznaje kartu pića i da svaki gost oseća da je poseban. Redovno održavamo sastanke i radimo na poboljšanju usluge. Konceptualno, DIM je pub sa akustičnim svirkama vikendom i DJ nastupima. Planiramo i kviz večeri, ali još smo mladi – tek smo četiri meseca na sceni, tako da se stalno razvijamo i prilagođavamo.
Kako ste došli do imena „DIM“? Ima li posebno značenje?
Naziv je nastao sasvim spontano. Dugo smo razmišljali i nismo mogli da se složimo, sve dok nas jednog dana baka nije pozvala i ispričala kako je naš deda ujak predložio ime koje spaja početna slova mojeg i Minjinog imena – Dunja i Minja. Ideja nam se odmah dopala i odlučili smo da ostane tako.
Koji su bili najveći izazovi prilikom otvaranja kafića i kako ste ih prevazišli?
Najveći izazov bio je manjak iskustva u ugostiteljstvu. Kada smo doneli odluku da otvorimo kafić, nismo znali odakle da krenemo – kako registrovati firmu, kakve su procedure, kako formirati meni, pronaći dobavljače i osmisliti održiv poslovni model. Birokratija nas je često usporavala, ali uz pomoć prijatelja koji su prošli kroz slične procese, uspeli smo da se snađemo.
Ogroman izazov bio je i pronalazak odgovarajućeg lokala. Hteli smo prostor koji će odražavati našu viziju, ali i imati funkcionalnost – mogućnost bašte, parking u blizini i dobru lokaciju. Na kraju, lokal nam je sasvim spontano pronašla moja najbolja prijateljica, dok je šetala gradom. Sve ostalo rešavali smo uz pomoć arhitekte i ljudi iz branše koji su nas uputili na prave majstore i dobavljače. Verujem da kada imate jasan cilj, prepreke se same reše – samo je potrebno dovoljno vere i upornosti.
Kakve su prve reakcije gostiju? Da li ste zadovoljni kako su ljudi prihvatili DIM?
Reakcije su sjajne! Ljudi nam često kažu da se osećaju prijatno, da im se dopada atmosfera i da primećuju trud koji ulažemo u uslugu. Povratne informacije su nam veoma važne, jer želimo da stalno napredujemo. Naravno, uvek postoji prostor za poboljšanje, ali najvažnije nam je što se ljudi vraćaju i što nas preporučuju drugima.
Kakvi su vam planovi za budućnost? Da li imate neke nove ideje ili proširenja?
Još uvek smo na početku, ali imamo puno planova! Želimo da proširimo ponudu pića, uvedemo još događaja poput kviz večeri i gostovanja stand-up komičara. Takođe, razmatramo mogućnost organizovanja tematskih večeri i specijalnih akcija za stalne goste. Na duže staze, ako sve bude išlo po planu, volela bih da otvorimo još jedan lokal u nekom drugom delu grada. Ali, pre svega, fokusirani smo na to da DIM učinimo mestom u koje ljudi vole da dolaze i gde se osećaju kao kod kuće.
Šta biste poručili mladima koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa, ali se plaše neuspeha?
Da ne čekaju savršen trenutak, jer on ne postoji. Uvek će biti izazova i nesigurnosti, ali ako imate dobru ideju i spremni ste da uložite trud, sve je moguće. Bitno je okružiti se pravim ljudima, učiti iz tuđih iskustava i ne odustajati kod prve prepreke. Svaki uspešan posao počinje od hrabrosti da se napravi prvi korak.
Više o DIM-u možete saznati i pratiti ih na Instagramu, Facebooku i TikToku.
Ovaj intervju čini deo projekta “Mladi i uspešni”, koji se fokusira na istraživanje inspirativnih priča i dostignuća mladih pojedinaca u različitim sferama života.
Tagged as:
dim pub
About the author call_made
Iskusni izvršni direktor sa dokazanom istorijom rada u industriji informacionih tehnologija i usluga. Poseduje izuzetne veštine u pisanju tekstova različitih žanrova, kreiranju visokokvalitetnog veb sadržaja, strateškom uređivanju, novinarstvu i efikasnom upravljanju odnosima s medijima.
Uninor Grupa predstavlja integrisanu mrežu inovativnih platformi dizajniranih kako bi unapredile poslovne procese i olakšale korisnicima ostvarivanje njihovih ciljeva.
Prijavite se ili se pretplatite da biste nastavili
No account? Register | Lost password
✖✖
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖
Be the first to leave a comment