Background

Evo kako možete prepoznati da li je neki QR kod prevara

ČLANAK arrow_drop_down

QR kodovi su postali popularan način za otvaranje veb lokacija i plaćanje proizvoda i usluga. Ali nisu svi bezbedni.

Kodovi za brzi odgovor ili „QR“ kodovi su kao bar kodovi. Kada ih skeniramo kamerom mobilnog telefona, pojavljuje se link ka informacijama koje poseduju.

U današnjem digitalnom svetu, QR kodovi se sve više koriste za otvaranje menija restorana, povezivanje na javni Wi-Fi, plaćanje računa, preusmeravanje korisnika na neku veb lokaciju…

Za sajber kriminalce, QR kod stvara priliku da ukradu podatke korisnika ili hakuju njihove bankovne račune i pobegnu sa njihovim novcem.

QR prevare

QRšing je oblik krađe identiteta. Koristi QR kodove za slanje korisnika na lažnu veb lokaciju koja širi zlonamerni softver ili izvlači poverljive informacije.

Sajber-kriminalci koji se predstavljaju kao prave kompanije šalju e-poštu „mamca“ sa QR kodom i traže od korisnika da ga skeniraju. Zatim pokušavaju da dobiju informacije ili šire datoteke zaražene virusom.

Još jedna uobičajena prevara je lažni QR kod zalepljen preko originalnog, kao u restoranima i uličnim reklamama. Lažni QR kodovi se mogu naći čak i na parking automatima, koji povezuju na verodostojnu, ali lažnu stranicu za plaćanje za krađu novca ili informacija o kreditnoj kartici.

Prevare koje koriste obrnuti QR kodovi takođe postaju sve popularnije. Prevaranti prvo kreiraju zlonamerni kod, a zatim ga koriste kao pretpostavljeni način plaćanja.

Ali kod radi upravo suprotno: traži novac od onoga ko ga je skenirao. Umesto da plati trgovcu za artikl ili uslugu, zlonamerni KR kod primorava trgovca da plati prevarantu. Ova vrsta prevare se takođe koristi za krađu ličnih podataka i bankovnih podataka.

Kako izbeći QR prevaru?

Pre nego što skenirate QR kod, na primer u restoranu ili drugom javnom prostoru, proverite da nije menjan ili da na originalnom kodu nema nalepnice.

Instaliranje antivirusnog softvera za proveru originalnih QR kodova koji ne sadrže zlonamerne veze pomoći će vam da izbegnete preuzimanje virusa ili drugog malvera na svoj mobilni telefon, piše santander.com, a prenosi N1 Zagreb.

Dvaput proverite pregled veze sa QR kodom. Kada skenirate QR kod, trebalo bi da se pojavi pregled URL-a. Uverite se da je adresa veb lokacije legitimna. Potražite simbol katanca i adresu koja počinje sa „https://“. Samo takve URL adrese su bezbedne.

Razmislite dvaput da li aplikacija ili veb lokacija na koju ste upućeni traže od vas da date lične podatke. Ako jeste, uverite se da je autentično.

Tekst je preuzet u potpunosti sa Nova.rs

About the author

About the author call_made

Radovan Laćarak

Iskusni izvršni direktor sa dokazanom istorijom rada u industriji informacionih tehnologija i usluga. Poseduje izuzetne veštine u pisanju tekstova različitih žanrova, kreiranju visokokvalitetnog veb sadržaja, strateškom uređivanju, novinarstvu i efikasnom upravljanju odnosima s medijima.

More posts Follow

trending_flat
United Grupa, u okviru koje posluje SBB, stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi

Nakon uspešnog osnivanja kompanije United Fiber u Grčkoj 2021. godine, United Grupa nastavila da objedinjuje svoj portfolio fiksne infrastrukture u EU (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) pod brendom United Fiber. Počevši sa registracijom novouspostavljene kompanije u Sloveniji u martu 2024. godine, a koja će biti praćena Bugarskom i Hrvatskom do kraja ove godine, Grupa je fokusirana na dalje ubrzanje i jačanje svojih investicija na ovoj važnoj geografskoj oblasti. Moderna širokopojasna infrastruktura povezuje Evropu sa Bliskim istokom i Azijom, odgovarajući na visoku potražnju za tranzitom kroz ključna tržišta Grupe. Ultra-brzi i pouzdani internet zadovoljava visoke zahteve korisnika i poslovnih klijenata širom Jugoistočne Evrope. „U United Grupi znamo kako da izgradimo i implementiramo najmoderniju fiksnu infrastrukturu. 2000. godine smo počeli potpuno od nule u Srbiji, a dve decenije kasnije postali smo najveća optička mreža u Jugoistočnoj Evropi. U četiri zemlje Evropske unije – Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i […]

trending_flat
Kompanija Meta širi program pretplate

Meta je na početku svoj servis sa plaćenom verifikacijom nudila u Australiji i na Novom Zelandu, a sada je dostupan i Facebook i Instagram korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama.  Meta Verified servis košta 11,99 dolara mesečno ukoliko se koristi na vebu, odnosno 14,99 dolara preko mobilne prodavnice aplikacija. Prva opcija nudi samo mogućnost dobijanja plave kvačice za Facebook, dok druga omogućava isto i za Instagram. Pored bedža, servis nudi "proaktivnu zaštitu od imitatora", direktan pristup korisničkoj podršci, ekskluzivne stikere i 100 Stars mesečno na Facebooku za iskazivanje podrške drugim kreatorima.Oni koji žele da koriste servis moraju da imaju 18 godina i moraju da prođu kroz proces verifikacije, koji uključuje posedovanje identifikacionog dokumenta sa fotografijom. Potrebno je i uključivanje opcije za verifikaciju u dva koraka.

trending_flat
Taxi Aplikacija – Kako brzo i lako doći do taksi vozila?

Zamislite scenu - počela je kiša u Novom Sadu, a vi baš sada morate da se nađete na drugoj strani grada. Zovete brojeve taksi vozila ali se niko ne javlja, ili vam kažu da nema slobodnih vozila.  Srećom, postoji novo rešenje za ovakve probleme, u skladu sa modernim tehnologijama, koje će vam uštedeti vreme i živce.U pitanju je besplatna "Pan taxi" aplikacija, dostupna za Android ili iOS uređaje, a ispostavilo se i da je veoma laka za korišćenje, u šta smo se i sami uverili. Evo kako aplikacija zapravo funkcioniše: - Instalirate aplikaciju sa App Store ili Google Play, ukucate svoj broj telefona i sama aplikacija pronađe vašu lokaciju uz pomoć Goole Maps-a i GPS-a. - Imate opciju da ukucate početnu i krajnju adresu i aplikacija će vam odmah reći koliko vremena će trajati vožnja i koliko će otprilike koštati. […]

trending_flat
Škole počele da zabranjuju ChatGPT da đaci ne bi varali na testovima

Sve javne škole u Njujorku su blokirale pristup ChatGPT modelu na svojim mrežama i uređajima. Škole su u strahu da bi učenici mogli da iskoriste ChatGPT za varanje na domaćim zadacima, ali i pisanje sastava, što može kreirati put za izbegavanja učenja školskog materijala. Za one koji nisu ispratili celu priču, ChatGPT je jezički model za predviđanje koji je kreirala kompanija OpenAI. ChatGPT je trenutno dostupan besplatno svakome, a možete ga koristiti da pišete sastave, pesme, ali i tehničku dokumentaciju ili programski kod. Ono što je zastrašujuće je koliko je ChatGPT dobar i koliko teško možete da primetite da je u pitanju mašinski generisan sadržaj. Problem sa ChatGPT je što trenutno pravi sadržaj koji zvuči veoma dobro, ali isto tako često ne daje tačne informacije. Kompanija OpenAI je kreirana 2015. godine od strane Sem Altmana i Ilon Maska i ona, […]

trending_flat
Završen ConnectCon u Sarajevu

Proteklog vikenda u organizaciji Connect Arene održana je prva gejming konvencija u Bosni i Hercegovini pod nazivom ConnectCon. U tri dana koliko je trajala konvencija istu je posjetilo više od 3500 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i regije. Spoj gejminga, novih tehnologija i influencinga sa društvenim i tradiocionalnim igrama pokazalo se kao odlična kombinacija u kojoj su uživale kompletne porodice. Cosplay takmičenje, održano po prvi put u Bosni i Hercegovini izazvalo je oduševljenje svih prisutnih i velikim aplauzom su nagrađeni svi takmičari. Pored Ingy aplikacije koja pomaže gejmerima da ostanu zdravi i u formi imali smo predavanje o sigurnosti na internetu koje je održao Saša Petrović, inspektor za Cyber kriminal u FUP -u Program ConnectCon-a je bio raznovrstan i uzbudljiv. Posjetioci su imali priliku da učestvuju u takmičenjima u popularnim igrama kao što su Fortnite, League of Legends, Stumble Guys, […]

trending_flat
Sony povlači novu igru sa tržišta samo dve nedelje nakon lansiranja

Sony je objavio da povlači online pucačinu Concord iz prodaje samo dve nedelje nakon njenog lansiranja. Multiplayer naslov, koji je ekskluzivno izdat za PlayStation 5 i PC 23. avgusta, navodno nije uspeo da privuče dovoljno igrača. U blogu na Sonyjevoj veb stranici, direktor igre Ryan Ellis iz razvojnog studija Firewalk Studios najavio je da će igra biti ugašena 6. septembra. Izjavio je da će svi koji su kupili Concord po ceni od 40 funti dobiti potpuni povraćaj novca, a tim odlučuje o 'najboljem putu dalje' za povratak igre. Concord je tzv. hero shooter, sličan popularnim naslovima poput Overwatcha i Valoranta. Igrači su deo tima koji se sastoji od likova s različitim sposobnostima, a mogu se takmičiti u klasičnim deathmatchovima ili drugim modovima koji uključuju osvajanje ciljeva ili kontrolu određenih delova arene, piše BBC. Nedostatak inovativnosti Sony je razvijao Concord osam […]

trending_flat
Zabranjena mreža X u Brazilu, kazna za sve koji društvenoj mreži pristupe preko VPN-a

Mask se suočava s novom glavoboljom nakon što je brazilski sudija naredio zabranu pristupa platformi X. Sudija brazilskog Vrhovnog suda, Aleksandre de Moraes, doneo je odluku o zabrani korišćenja društvene mreže X u zemlji, jer Ilon Mask nije imenovao pravnog zastupnika. Anatel, brazilska Nacionalna telekomunikaciona agencija, dobila je rok od 24 sata da ograniči pristup platformi, dok su Google i Apple dobili pet dana da uklone aplikaciju X iz svojih prodavnica za brazilske korisnike. Prema lokalnom portalu Poder 360, sud će kažnjavati korisnike koji pokušaju da zaobiđu zabranu putem VPN-a, sa kaznom od 50.000 reala, što je nešto više od 8.000 evra. Sukob između Moraesa i Maska traje već mesecima, a sve je počelo kada je platforma X ponovo aktivirala naloge koji su ranije bili ugašeni po sudskom nalogu. Prema New York Timesu, ovi nalozi su bili suspendovani zbog širenja […]

trending_flat
Stiže Magic Eraser za iPhone: Evo kako ga možete koristiti

Nova funkcija za aplikaciju Photos omogućava prepoznavanje neželjenih subjekata i objekata na vašim slikama, te njihovo uklanjanje uz pomoć generativne veštačke inteligencije. Kada je najavljen Apple Intelligence, paket funkcija generativne veštačke inteligencije, među istaknutim opcijama bila je funkcija Clean Up. Ova nova funkcija za Photos omogućava prepoznavanje neželjenih subjekata i objekata na vašim slikama, te njihovo uklanjanje uz pomoć generativne veštačke inteligencije. Google već ima sličnu funkciju pod nazivom Magic Eraser, koja je dostupna za Google Photos na operativnim sistemima Android i iOS. Međutim, većina korisnika iOS-a nema Google Photos, tako da će Clean Up verovatno biti prvi alat ove vrste koji će vlasnici iPhone-a sami isprobati. Iako ne možete isprobati Clean Up i druge funkcije iz paketa Apple Intelligence u najnovijoj javno dostupnoj verziji iOS-a, moguće je doći do nje ako ste spremni da malo rizikujete. Apple ju je, […]

trending_flat
Kako do idealne kombinacije ključnih reči?

Većina naših krstarenja internetom započinje ukucavanjem određenih pojmova u polje namenjeno pretrazi. Ti pojmovi će nas odvesti do stranica sa sadržajima koji nas zanimaju, a za one koji se bave optimizacijom internet sadržaja (SEO), upotreba ključnih reči biće važna alatka za povećanje ukupnog saobraćaja na sajtu. Ukoliko biste se pozabavili istraživanjem različitih načina upotrebe ključnih reči, sigurno će vas zanimati i kako da pri tome postignete maksimalni efekat. Budući da je praktično reč o osnovi SEO strategije, ovom prilikom ćemo pokušati da vam tu temu približimo na što jednostavniji način. Pretpostavimo da se bavite online prodajom LCD monitora. Za početak, zamislite se u ulozi potencijalnog kupca koga zanimaju najnoviji modeli ili, recimo, mesta na kojima bi ih mogao kupiti. Krenete li sa ukucavanjem relevantnih pojmova u browser, završićete sa podužom listom fraza koje će vam sam Google sugerisati. Zapravo, što je takvih fraza […]

trending_flat
PIN PET – Mobilna aplikacija za brzo pronalaženje izgubljenog ljubimca

U svetu svake godine nestane više od 4 miliona kućnih ljubimaca, od kojih se samo mali broj uspešno pronađe. Slična situacija je i u Srbiji, gde društvene mreže svakodnevno preplavljuju objave o izgubljenim ljubimcima. Praćenje tih objava može biti izazovno, jer se svakodnevno gubi na stotine ljubimaca. Za većinu vlasnika, nestanak ljubimca predstavlja izuzetno emotivno iskustvo, ispunjeno stresom, razočaranjem, besom, i osećanjem krivice, koje se prepliću sa strahom i strepnjom. Svesni da je vreme ključni faktor u ovakvim situacijama, razvili smo mobilnu aplikaciju PinPet, koja omogućava da za manje od 30 sekundi objavite informaciju o gubitku vašeg voljenog ljubimca. Takođe, za manje od 20 sekundi možete kreirati i odštampati (ili podeliti) poster sa slikom izgubljenog ljubimca. Za manje od 10 sekundi možete napraviti profil svog ljubimca, a u roku od jedne sekunde dobićete obaveštenje putem SMS-a ili e-maila o mestu […]

Related

trending_flat
Stiže Magic Eraser za iPhone: Evo kako ga možete koristiti

Nova funkcija za aplikaciju Photos omogućava prepoznavanje neželjenih subjekata i objekata na vašim slikama, te njihovo uklanjanje uz pomoć generativne veštačke inteligencije. Kada je najavljen Apple Intelligence, paket funkcija generativne veštačke inteligencije, među istaknutim opcijama bila je funkcija Clean Up. Ova nova funkcija za Photos omogućava prepoznavanje neželjenih subjekata i objekata na vašim slikama, te njihovo uklanjanje uz pomoć generativne veštačke inteligencije. Google već ima sličnu funkciju pod nazivom Magic Eraser, koja je dostupna za Google Photos na operativnim sistemima Android i iOS. Međutim, većina korisnika iOS-a nema Google Photos, tako da će Clean Up verovatno biti prvi alat ove vrste koji će vlasnici iPhone-a sami isprobati. Iako ne možete isprobati Clean Up i druge funkcije iz paketa Apple Intelligence u najnovijoj javno dostupnoj verziji iOS-a, moguće je doći do nje ako ste spremni da malo rizikujete. Apple ju je, […]

trending_flat
PIN PET – Mobilna aplikacija za brzo pronalaženje izgubljenog ljubimca

U svetu svake godine nestane više od 4 miliona kućnih ljubimaca, od kojih se samo mali broj uspešno pronađe. Slična situacija je i u Srbiji, gde društvene mreže svakodnevno preplavljuju objave o izgubljenim ljubimcima. Praćenje tih objava može biti izazovno, jer se svakodnevno gubi na stotine ljubimaca. Za većinu vlasnika, nestanak ljubimca predstavlja izuzetno emotivno iskustvo, ispunjeno stresom, razočaranjem, besom, i osećanjem krivice, koje se prepliću sa strahom i strepnjom. Svesni da je vreme ključni faktor u ovakvim situacijama, razvili smo mobilnu aplikaciju PinPet, koja omogućava da za manje od 30 sekundi objavite informaciju o gubitku vašeg voljenog ljubimca. Takođe, za manje od 20 sekundi možete kreirati i odštampati (ili podeliti) poster sa slikom izgubljenog ljubimca. Za manje od 10 sekundi možete napraviti profil svog ljubimca, a u roku od jedne sekunde dobićete obaveštenje putem SMS-a ili e-maila o mestu […]

trending_flat
Službeno predstavljen Barbie telefon

Zanimljivo je kako ovo uopšte nije pametni telefon, već običan preklopni mobilni telefon kakav smo koristili pre dvadesetak godina. Prošlog leta, bioskopi širom sveta bili su obeleženi sa dva velika hita – Oppenheimer i Barbie, a nekoliko meseci vladala je prava Barbie groznica. Ovu popularnost filma i omiljene lutke pokušao je da iskoristi i HMD Global, koji je još ranije najavio pripremu Barbie telefona. Tada nisu otkrili previše detalja o samom uređaju, ali ove nedelje telefon je zvanično predstavljen i, očekivano, u potpunosti dominira ružičasta boja. Ono što odmah treba naglasiti je da nije reč o nekom pametnom telefonu sa naprednim opcijama, već o preklopnom uređaju sa malim ekranom i tasterima, sličnim onima koji su bili popularni pre 20 godina, a baziran je na telefonu Nokia 260 Flip. Pored ružičaste boje samog telefona, čak su i baterija i kabl za […]

trending_flat
Google Meet je dobio novu korisnu opciju

Ako ste se ikada frustrirali zbog toga što ne možete lako pronaći Googleovu aplikaciju za video pozive među brojnim otvorenim karticama, ta situacija bi konačno mogla da se promeni. Google je uveo novu funkciju koja omogućava lakše pronalaženje kartice sa Google Meet sastankom, čak i kada imate mnogo drugih kartica otvorenih u pretraživaču. Ova funkcija je osmišljena za desktop verziju Chrome pretraživača. Automatski će pokrenuti Meet u režimu "slika u slici" dok prelazite između različitih kartica. Kada pređete na drugu karticu, pojaviće se novi iskačući prozor sa Meetom, omogućavajući vam da nesmetano nastavite razgovor sa sagovornicima. Takođe, opciju "slika u slici" možete ručno aktivirati tokom poziva, ukoliko vam to bude potrebno. Ova funkcija biće dostupna svim korisnicima Google Workspace-a, pretplatnicima na Workspace Individual, kao i korisnicima sa ličnim Google nalozima.

trending_flat
FIFA tužila kompaniju Google! Ovo je razlog

FIFA je tužbu protiv američke kompanije podnela pred sudom u Švajcarskoj Međunarodno vladajuće telo udruženja svetskog fudbala - FIFA, tužila je kompaniju Google zbog navodne klevete. FIFA je tužbu protiv američke kompanije podnela pred sudom u Švajcarskoj. Takođe, nastoje da postignu sudsku presudu na osnovu koje bi bio uklonjen određen sajt iz Google pretraga. Jedan od rezultata pretrage za FIFA vodi do sajta koji navodno sadrži lične i profesionalne napade na Svetsku kuću fudbala i predsednika ove organizacije Đanija Infantina Google je naveo da se sporni tekst ne nalazi među prvih 10 rezultata pretrage pod imenom "FIFA".

trending_flat
Nintendo u oktobru otvara muzej u Japanu

Nintendo će otvoriti svoj muzej u Kjotu 2. oktobra, saopštio je taj gigant video igara predstavljajući neke od interaktivnih soba i instalacija. „Želeli smo da pokažemo evoluciju zabave uz naglašavanje elemenata koje je Nintendo delio i gradio tokom godina“, objasnio je poznati kreator Šigeru Mijamoto u video snimku objavljenom na društvenim mrežama. Mijamoto na snimku šeta kroz prostoriju u kojoj predstavlja brojne proizvode japanske kompanije, koja se od kraja 19. veka bavila proizvodnjom karata za igranje, igračaka i društvenih igara, pre nego što je postigla svetski uspeh sa svojim video igricama. Ulaznice za muzej će se prodavati sistemom lutrije, a ulaz za odrasle koštaće 3.300 jena (20 evra). Muzej će biti lociran nekoliko kilometara od centra Kjota, gde se nalazi sedište kompanije Nintendo, i biće postavljen na tlu bivše fabrike u kojoj je Nintendo posebno proizvodio „hanafude“, tradicionalne japanske karte. […]

Be the first to leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O nama

Stvaramo prilike i dokazujemo da digitalne komunikacije poboljšavaju živote ljudi, razvijaju društvo.
 
 

Uninor Grupa predstavlja integrisanu mrežu inovativnih platformi dizajniranih kako bi unapredile poslovne procese i olakšale korisnicima ostvarivanje njihovih ciljeva.

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Stop following

Unfollow Cancel

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation